3.
De crisis doet ons nieuwe
mogelijkheden verkennen
Verandering begint bij jezelf
Een organisatie die leiderschap claimt in arbeidswelzijn, moet zelf ook het goede voorbeeld geven. Wie de wereld wil veranderen, begint bij zichzelf. Daarom neemt Mensura extra initiatief om het fysieke, sociale en mentale welzijn van zijn medewerkers intern te verbeteren. Dat is dagelijkse kost voor Caroline Pirotte, ergonome bij Mensura. Haar motto: beweeg en doe bewegen!
Wanneer Caroline Pirotte over haar werk vertelt, verschijnt er een grote glimlach op haar gezicht. De verhalen blijven komen en haar enthousiasme werkt aanstekelijk. Deze ergonome, actief bij Mensura sinds 2003, is het levende bewijs dat welzijn het lichaam, de geest en de connectie tussen beide omvat. Ze past haar visie en aanpak toe bij haar klanten en ervaart ze ook zelf op het werk. “Ons management schenkt buitengewoon veel aandacht aan het welzijn van haar medewerkers. Dat is voelbaar op elk niveau. Tijdens de crisis zorgden onze leidinggevenden ervoor dat er hard gewerkt werd aan de connectie met het team. Ze belden me regelmatig op om te horen hoe het met mij ging. Daardoor heb ik me nooit geïsoleerd gevoeld en wist ik dat ik steun zou vinden als ik het moeilijk had. Je mag het belang daarvan niet onderschatten.
Een testveld voor het hele land
De ervaringen bij Mensura zijn ook waardevol voor haar klanten, want de realiteit binnen het bedrijf weerspiegelt ook die van het hele land. “Binnen Mensura is er veel verschil tussen de profielen en de bijbehorende situaties. Sommigen zitten hele dagen achter het stuur, terwijl anderen de hele dag achter een computer zitten. We zijn een enorm grote structuur, die nationaal actief is op verschillende terreinen. De moeilijkheden en de risico’s die we intern aantreffen zijn dan ook representatief voor onze klanten.” Het is die diversiteit die van Mensura een ideaal testveld maakt om haar visie rond welzijn op het werk om te zetten in de praktijk en te experimenteren met nieuwe oplossingen.
De ene uitdaging doet de andere vergeten
Mensura lanceert regelmatig sportieve uitdagingen voor haar medewerkers. Zulke initiatieven zijn niet alleen goed voor de gezondheid maar verenigen ook teams, onderhouden vriendschappen en smeden er nieuwe. “Onze laatste uitdaging was een teaminspanning en bestond erin één miljoen stappen te bereiken binnen een bepaalde periode. In mijn team kenden sommigen elkaar nog niet, maar we zijn er toch in geslaagd om op afstand de ‘teamspirit’ aan te wakkeren. De medewerkers zien de uitdagingen ook als een groot succes. We kregen meteen spontaan voorstellen binnen voor een nieuwe uitdaging.” Het hoofddoel van deze activiteiten is natuurlijk om de medewerkers aan te moedigen om meer te bewegen en deze levensstijl doorheen de tijd vol te houden. “Het belangrijkste is niet het breken van records, maar het stellen van persoonlijke doelen. Ik zeg het dagelijks tegen mijn klanten: kijk naar waar je vandaag staat en leg jezelf een uitdaging op voor morgen. Dat hoeft niet spectaculair te zijn. Het draait allemaal om het aanleren van goede gewoonten.
Bewustwording
“Al voor de coronacrisis maakte ik me zorgen over het gebrek aan lichaamsbeweging op het werk. Inmiddels is ook iedereen bij Mensura overtuigd van de risico’s, maar bij veel bedrijven is er nog nood aan bewustwording. Daarom is sensibiliseren een groot deel van mijn job. De risico’s die verbonden zijn aan een sedentair leven worden niet altijd gemeten, net als de impact van een gebrek aan sociaal contact. Een babbeltje aan de koffiemachine is zonder het te beseffen erg belangrijk voor ons fysiek en mentaal welzijn.
Dat gezegd zijnde, is het duidelijk dat de Covid-19 crisis, met een enorme verschuiving richting telewerken, een grote uitdaging met zich meebrengt. “Voor sommigen brengt telewerk extra druk met zich mee. We durven ons bureau niet te verlaten om even boodschappen te gaan doen of een pauze te nemen. Daarbovenop moeten we het nu doen zonder die kleine afleidingen en gesprekken met collega’s die de werkdag opleuken. Die informele momenten zorgen ervoor dat we de spanning even kunnen loslaten en onze lichaamshouding regelmatig aanpassen. Isolatie weegt dus niet enkel mentaal en sociaal, maar ook fysiek door. In een wereld waar werknemers steeds meer thuis zullen blijven, is het noodzakelijk om hieraan te werken.
Een crisis met twee gezichten
Al biedt de huidige context ook de kans om nieuwe mogelijkheden te verkennen. “We hebben heel wat innovatieve tools ontdekt, waaronder het ondertussen welbekende ‘Teams’, een programma dat Mensura enkele weken voor de crisis vooruitziend heeft geïnstalleerd. Dergelijke digitale hulpmiddelen kunnen bijdragen aan het in stand houden van goede gewoonten en het behouden van een aangename werkomgeving. Ik vertel dat ook tegen mijn klanten: Hadden jullie de gewoonte om samen te eten of even een koffie te gaan drinken? Gebruik dan communicatietools om zulke tradities levend te houden.” Er zijn zelfs nieuwe activiteiten ontstaan: “Tijdens de ‘lockdown’ organiseerde Mensura dagelijks een sessie van tien minuten om te stretchen. Dit gaf de mogelijkheid om samen te ontspannen in een stressvolle context. Dat soort initiatieven zijn een bron van inspiratie. Zozeer zelfs dat we vandaag de dag nog steeds stretch-pauzes plannen tijdens onze bijeenkomsten, iets wat ik nu ook voorstel aan mijn klanten.” Tijdens de crisis verschenen er ook nieuwe vormen om sociaal contact te onderhouden. “Met de groep ‘vitality@Mensura’ op de Strava-app, kwam ik collega’s tegen waarvan ik niet eens weet welke functie ze binnen Mensura hebben, maar nu ken ik hun fysieke prestaties wel tot in detail. Dat zijn nieuwe manieren om collega’s te leren kennen en te kunnen socializen binnen een grote organisatie.
Caroline kijkt optimistisch en geïnspireerd uit naar de toekomst. “Ik geloof dat we de komende jaren moeten benutten om die positieve vernieuwingen te versterken en om nog meer vruchtbare ideeën en innovatieve ervaringen te realiseren. Zowel bij Mensura, als bij haar klanten.” Beweeg en ga samen vooruit, stap voor stap.
Thuiswerken met Mensura
Een aangename werkomgeving is belangrijk, maar wat als die wegvalt en de werknemer thuis moet roeien met de riemen die hij heeft? Daarvoor startte Mensura in juni 2020 met digitale opleidingen voor thuiswerk. Op 9 maanden tijd werden bijna 4.000 deelnemers stap voor stap meegenomen in de optimalisering van hun thuisomgeving om ergonomisch, gezond en gefocust te telewerken.